Hoe kies ik een makelaar?

Wanneer je je woning wilt verkopen ga je op zoek naar een geschikt makelaarskantoor. Om de keuze gemakkelijker te maken hebben we een makelaarschecklist voor je opgesteld. Hoe kies je jouw makelaar? Waar laat je de keuze vanaf hangen? Wat vindt je belangrijk? Er is namelijk een groot verschil in de wijze van aanpak tussen de makelaarskantoren! Let daarom op het volgende bij het kiezen van je makelaar: 

1. Is de makelaar aangesloten bij een brancheorganisatie/ makelaarsvereniging?
Makelaar is een vrij beroep wat in principe iedereen mag uitvoeren. Echter indien de makelaar voldoet aan de hoge opleidings- en strenge toelatingseisen kan hij/zij lid worden van een makelaarsvereniging. Je kunt het zien als een keurmerk wat staat voor kwaliteit en integriteit. Vergelijk het met de autobranche. Verkoop je je auto liever via een BOVAG garage of via Beun De Haas?

2. Is de makelaar actief en/of woonachtig in de regio?
Garanties bestaan niet – ook niet in de huidige verkopersmarkt. Wel is zeker dat het inschakelen van een lokale makelaar een grote bijdrage levert aan een snelle verkoop van je woning. Dat is ook logisch. Een verkoopmakelaar die affiniteit heeft en actief is in jouw regio, kent de lokale huizenmarkt op zijn duimpje en heeft door de vele voorgaande transacties een groot bestand woningzoekers. Hierdoor weet hij als geen ander hoe hij moet inspelen op het regionale vraag en aanbod. Bovendien weet hij tijdens de onderhandelingen zijn lokale marktkennis in jouw voordeel te benutten. Is er in de buurt een vergelijkbaar huis voor een hogere prijs verkocht? Jouw verkoopmakelaar weet dat en gebruikt dit om zijn onderhandelingsstrategie te versterken. Kopers vinden het ook prettig om geïnformeerd te worden over de omgeving. En ook niet geheel onbelangrijk: als lokale inwoner houdt hij 24/7 zijn ogen en oren voor je open.

3. Is de makelaar ervaren?
Veel makelaars kunnen moeiteloos opnoemen wat er komt kijken bij het (ver)kopen van een huis. Maar makelaars die al jaren in het vak zitten bekijken de zaken toch net iets anders. Hun ervaring heeft hen geleerd bepaalde zaken toch anders aan te pakken. In deze blog leggen we uit wat de voordelen van een ervaren makelaar zijn. Regelmatig worden er fouten gemaakt door een gebrek aan kennis of ervaring. Maar als je weet wat de veelgemaakte vergissingen zijn, dan is het eenvoudig om deze te voorkomen. Een ervaren makelaar voorziet problemen lange tijd vooraf en helpt je om deze te voorkomen. Denk daarbij aan het wijzigen of schrappen van voorwaarden in het koopcontract. Of het bepalen van een onderhandelstrategie. Een ervaren makelaar kan haarfijn uitleggen waarom je iets wel of juist niet moet doen. Grote kans dat een ervaren makelaar alles al een keer heeft gezien of meegemaakt. Plotseling veranderende marktomstandigheden, problemen met contracten en agressieve onderhandelingstactieken kennen geen geheimen. De makelaar weet wat wel en niet werkt en handelt daar naar. De jarenlange ervaring van een goede makelaar kan jou voor veel problemen behoeden. Hij kan plotselinge ontwikkelingen in de juiste context plaatsen of uitleggen waarom je niet in paniek moet raken bij een laatste bod van een koper. Kortom: zijn ervaring is goud waard! Behalve de kennis die de makelaar heeft opgedaan, is ook het netwerk van groot belang. Ben jij op zoek naar een bepaalde woning of ga je jouw eigen huis verkopen? Een ervaren makelaar heeft door de jaren heen een uitgebreid netwerk opgebouwd. Hoe groter het netwerk, hoe groter de kans op een positief einde.

4. Hoe wordt je woning gepresenteerd?
Worden er wat foto’s gemaakt of krijgt het een uitgebreid presentatiepakket? Hoe staan de woningen van de makelaar op bijvoorbeeld Funda.nl? Op een prominente plek of ergens onderaan? Kijk zelf eens op Funda.nl., dan krijg je al snel een beeld van hoe je eigen woning gepresenteerd zal gaan worden.

5. Kijk bewust hoe de makelaar je woning opneemt (oppervlakkig, uitgebreid, vraagt veel of weinig, schrijft veel of weinig op).

6. Geeft de makelaar uit eigen beweging een goede onderbouwing van het advies over de uiteindelijke opbrengst, de vraagprijs, de dienstverlening, de kosten en de te volgen verkoopstrategie? Of is dit natte vingerwerk?

7. Ga eens binnen bij het kantoor of kijk op de site van de makelaar. Hoe is de eerste indruk? Hoe wordt je ontvangen? Hoe is de presentatie van woningen? Past de uitstraling bij je?

8. Bel bewust met de makelaar. Hoe word je voor het eerst aangesproken? Word je überhaupt aangesproken? Klikt het? Deze eerste indruk krijgt ook een belangstellende voor jouw huis!

9. Heeft de makelaar een goede marketingvisie? Als je weet waarvoor je betaalt dan mag goede publiciteit wat kosten.

10. Meldt de makelaar alle kosten (advertentiekosten, internet, social media, presentatiekosten )? Let op of de bedragen inclusief of exclusief BTW zijn! Als hij niets zegt maar achteraf wel kosten in rekening ben je beter uit met een makelaar die vooraf duidelijkheid geeft!


De wijze waarop dit alles wordt gepresenteerd is de eerste basis voor vertrouwen. Spreekt de werkwijze van de makelaar je aan? Als je twijfelt, nodig dan nog een andere makelaar uit om te vergelijken. Vergelijk uiteraard geen appels met peren.

Durf te vragen!!