Taxatie

Taxatierapport voor de hypotheek
De meest voorkomende reden om een woning te laten taxeren is voor een hypotheek aanvraag. De bank wil namelijk weten wat een woning waard is en of het risico van jouw hypotheek acceptabel is. Dit geldt voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Bij een nog te bouwen huis maakt de taxateur een taxatie op basis van de plannen, het bestek en de tekeningen van de nog te bouwen woning.


Wanneer wordt er getaxeerd?
Doorgaans vindt taxatie pas plaats nadat er een koopcontract is getekend. Wanneer je als koper hebt gekocht onder voorbehoud van financiering gaat de koop van het huis pas definitief door als de financiering rond is; dit staat in de ontbindende voorwaarden. Het is verstandig om de taxatie uit te laten voeren vóórdat de ontbindende voorwaarden verlopen. De uitkomst van een taxatierapport kan invloed hebben op je leenmogelijkheden. De uitkomst van het taxatierapport kan dus van invloed zijn of je wel voldoende kunt lenen om je nieuwe huis te kunnen betalen. Indien je na het verlopen van de ontbindende voorwaarden nog onder de koop uit wilt, kun je namelijk een fikse boete verwachten.


Is een taxatie verplicht?
Dat niet, maar veruit de meeste banken stellen het als een verplichting in het geval je een hypotheek wilt aanvragen. Meestal wordt er dan gevraagd om een gevalideerde taxatie. Ook dient de taxatie door een onafhankelijke taxateur te worden uitgevoerd, die niet zelf betrokken is bij de koop of verkoop van een woning.
Ervaring en kennis zijn onmisbaar bij het taxeren van woningen. Onze taxateur zit vanaf 1999 in het makelaarsvak en heeft inmiddels zo’n 4500 woningen getaxeerd. Wij verzorgen taxaties op basis van de meest gangbare taxatiemodellen en worden door alle geldverstrekkers in Nederland geaccepteerd.

 

Neem contact op