H

Herbouwwaarde

Als een onroerende zaak voor de gevolgen van brand of andere calamiteit moet worden verzekerd, wordt de herbouwwaarde berekend. Met dit bedrag moet de onroerende zaak kunnen worden herbouwd. Er is dus een directe relatie tussen herbouwwaarde en bouwkosten. De herbouwwaarde kan flink afwijken van de verkoopwaarde. Factoren als vrij uitzicht, tuin op het zuiden en dergelijke spelen bij het bepalen van de herbouwwaarde geen enkele rol.

Houtskeletbouw

Een bouwmethode waarbij, met uitzondering van de fundering, de constructie-elementen van hout zijn.

Hypotheek

De term "Hypotheek" betekent eigenlijk alleen het zakelijke recht van een geldgever op het onderpand (de onroerende zaak) van een geldnemer (de schuldenaar). In het spraakgebruik is "hypotheek" echter synoniem geworden aan de lening zelf. De hypothecaire lening is er in vele soorten en maten. De geldverstrekkers bieden een keur aan verschillende vormen aan. Hierdoor is het mogelijk een hypotheek te kiezen die het beste past bij de financiƫle mogelijkheden van de klant. Deze doet er goed zich vooraf uitvoerig te laten informeren over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een bepaalde hypotheekvorm. Via deze website, door het aanklikken van de knop 'hypotheken' op deze pagina, kunt u in contact komen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze erkende hypotheekadviseur bekijkt samen met u, in een vrijblijvend gesprek, uw mogelijkheden en bespreekt uw wensen.

Hypotheekakte

Dit is het door de notaris opgestelde officiƫle document waarmee de hypotheekgever de onroerende zaak aan de geldverstrekker (hypotheeknemer) in onderpand geeft. In de akte zijn zowel de rechten en verplichtingen van de hypotheekgever als de geldverstrekker vastgelegd.

Hypotheekgarantie

Zie: 'NHG (Nationale Hypotheek Garantie)'.

Hypotheekkosten

Om de aankoop van een onroerende zaak te financieren sluiten de meeste kopers een hypothecaire geldlening af, waarmee kosten zijn gemoeid. Dat zijn kosten die niet vallen onder 'kosten koper' en zijn onder andere de kosten van de hypotheekakte, kadastraal recht en afsluitprovisie. De hypotheekkosten zijn aftrekbaar voor de belasting als de lening betrekking heeft op aankoop of verbetering van de eigen woning.